2015. július 21., kedd

Beteljesedett bibliai próféciák? - egy babiloni uralkodó álma szerint...



Beteljesedett a bibliai próféciák számos kutatót hívőt és nem hívőt egyaránt megmozgattak évszázadokon át. Az igazság az a mai világunkat tekintve létezik egy prófécia ami ciklikusan ugyan beteljesedett, de még nem fejeződött be végérvényesen, éppen ezért több bibliakutató is azt állítja rövidesen az is be fog következni. Ami nagyon szembetűnő hogy a földünk élte egykor fénykorát, de a napjainkra már csupán a végkorát lehet beazonosítani a jelenés (álom) szerint...

Különböző próféciák vannak. Az egyik csoportba a Messiás, az Úr Jézus Krisztus eljövetelére vonatkozó jövendölések tartoznak. A próféciák másik csoportja Izráel és más népek jövőjéről szól, de vannak olyanok is, amelyek a világ végével és az azután következő eseményekkel foglalkoznak.


Korunkban amikor az emberiség egyre inkább elbizonytalanodik a jövőt illetően felmerül sokakban a kérdés hogy vajon a jövendöléseknek lehet valóságalapja vagy a földünk szokásos időközi változásait mutatja számunkra, a hirtelen jött időjárás változások, az értelmetlen háborúk, gazdasági válságok, valamit az ember tudati, moráli, és pszichés változásai mögött vagy valami egészen más és próféciák beteljesedésének időszakát éljük?


Ahhoz hogy megértsük és elfogadjunk egy jövendölést, mindig egy prófécia beteljesedett végbement példájában keressük a bizonyságot. Éppen ezért a Bibliai próféciák mint jövőre vonatkozó jóslatok már számtalan esetben igazolták szavahihetőségüket. Emlékezzünk csak az özönvízre vagy szodoma gomora csapására… de ha nagy léptékekben szeretnénk választ kapni hogy hol is tart az emberiség jelenleg, akkor egy nagy jelentőséggel bíró, próféciának kell hogy több figyelmet szenteljünk. Egy álomnak amelyet Dániel próféta Isten sugallatára fejtett meg az egykori Babiloni birodalomban.





Az álom  

részlet a Biblia leírása szerint a számok a sorokat jelentik a Bibliában.


"Álmodban egy hatalmas szobrot láttál. Ott állt előtted, te pedig nézted, hogy milyen ragyogó és félelmetes. 32 A feje finomított aranyból készült, melle és karjai ezüstből, hasa és dereka bronzból, 33 lábszárai vasból, lábfeje pedig részben vasból, részben cserépből volt. 34 Mialatt nézted a szobrot, emberi kéz érintése nélkül egy kő zuhant le a magasból, eltalálta a szobor lábfejét, amely vasból és cserépből volt, és összetörte azt. 35 Majd a vas, a cserép, a bronz, az ezüst és az arany — vagyis az egész szobor — ízzé-porrá zúzódott. Olyan lett, mint a polyva a szérűn, a gabona aratása után, a csépléskor. Azután a szél felkapta a törmeléket, és úgy elfújta, hogy a szobornak nyoma sem maradt. Az a kő pedig, amely a szobrot összetörte, hatalmas heggyé növekedett, és betöltötte az egész földet.


36 Ez hát az álom, és most elmondom a királynak azt is, hogy mit jelent. 37 Uram, te vagy a leghatalmasabb király a földön, mert a menny Istene adott neked birodalmat, hatalmat, erőt és dicsőséget. 38 Kezedbe adta az embereket, a vadállatokat és az égi madarakat, bárhol is élnek, és uralkodóvá tett fölöttük. Királyom, te vagy az aranyból való fej!39 Utánad egy másik birodalom következik, amely gyengébb lesz. Azután egy harmadik, amely bronzból való — azaz, még az előzőnél is hitványabb, noha az egész földre kiterjeszkedik. 40 Azután következik a negyedik birodalom, amely erős lesz, mint a vas. Ahogyan a vas összetör mindent, úgy ez a birodalom is összetöri, és szétzúzza a többi királyságot.41 Amint láttad, a szobor lábfeje és lábujjai részben cserépből, részben vasból voltak. Ez azt jelenti, hogy a negyedik birodalom nem lesz egységes, hanem megosztott, de marad benne a vas keménységéből is, hiszen láttad, hogy a vas keveredett a cseréppel. 42 Ugyanakkor ez a birodalom részben erős lesz, mint a vas, részben törékeny, mint a cserép. Ezt jelenti az, hogy a lábujjak részben vasból, részben cserépből voltak. 43 Láttad, hogy a vas összekeveredett a cseréppel — valóban össze is fognak keveredni az emberek utódai által. Valójában mégsem egyesülnek, mint ahogyan a vasat sem lehet a cseréppel egyesíteni.44 Azoknak a királyoknak az idejében a Menny Istene felállít egy olyan királyságot, amely örökre fennmarad. Ezt sohasem fogják lerombolni, sem más népnek átadni. Ez a királyság azonban összetöri az előző királyságokat, és véget vet azoknak, maga pedig örökké megáll.45 Ezt jelképezi az a kő, amely az álomban emberi kéz érintése nélkül leszakadt a hegyről, és összezúzta a vasat, bronzot, cserepet, ezüstöt és aranyat. "

Akkor most lássuk részletesebben:

A világtörténelem is alátámasztja e prófécia pontosságát. Babilon arany birodalma uralta a világot Kr. e. 605–539. között. Romjait Irakban találjuk, Bagdadtól kb. 110 km-re délre. A Biblia nemcsak Babilon bukását jövendöl-te meg (Jer 51:49, 53), hanem azt is, hogy ki vezet majd hadjáratot ellene (Ézs 45:1–4). 175 évvel a prófécia elhangzását követően Círus és serege meg is jelent Babilon kapujában.






A médek és a perzsák Kr. e. 539–331. között uralták a világot. Dán 2:39-ben azonban így szólt Isten: „Azután pedig egy harmadik királyság, rézből való, amely az egész földön uralkodik” (új prot. ford.). Dán 8:21 elmondja, hogy a harmadik hatalom a Görög Birodalom. Nagy Sándor seregei rövid idő alatt uralmuk alá hajtották a világot. Mellvasuk és sisakjuk rézből volt, éppen úgy, mint a pajzsuk és kardjuk is. Találó jelkép a réz a görögökre!





A görögöket Róma vas birodalma kényszerítette térdre Kr. e. 168-ban, ezzel a prófécia ismét drámai módon teljesedett. A világhatalmak közül Ró-ma uralma tartott legtovább, ötszáz évig meghatározó erő maradt. Fennható-sága a Brit-szigetektől a Perzsa-öbölig, az Északi-tengertől a Szaharáig, a Csendes-óceántól az Eufráteszig terjedt.




Dániel azt is leírta, hogy „az a királyság ugyanis szétszakad” (Dán 2:41, új prot. ford.). A birodalom később független királyságokra tagolódott, amelyekből a mai európai országok nőttek ki. Ezek azonban „egymással nem egyesülnek, minthogy a vas nem egyesül a cseréppel” (Dán 2:43). A prófécia szerint ma a lábfejek és lábujjak idejében élünk.



Ezután következik Isten örök országa, amely mindörökre megmarad. Dániel jövendölése igaznak bizonyult egészen idáig. Balgaság volna nem bízni benne éppen az utolsó birodalmat illetően! Lenyűgöző prófécia! Krisztus előtt több mint 500 évvel élt Dániel, aki a mai európai viszonyokról is írt! Megtehette volna Isten ereje nélkül?! Időnként úgy érezzük, hogy nehéz az Úrban bízni? Gondoljunk erre és a többi beteljesedett próféciára. Kérjük az Urat, hogy erősítse meg hitünket!




1 megjegyzés: