2015. augusztus 4., kedd

Rekordméretű gleccserolvadás Svájcban is...

Rekordméretű gleccserolvadást regisztráltak a 21. században svájci kutatók, a különösen érintett területek között van az Alpok is.


A Zürichi Egyetemen működő World Glacier Monitoring Service (gleccserfigyelő világszolgálat) kutatása szerint a megfigyelt gleccserek jégvastagsága jelenleg évente 0,5-1 méterrel csökken, ami körülbelül 2-3-szor akkora, mint a 20. századi átlag - emelte ki Michael Zemp, a tanulmány egyik szerzője, aki szerint az olvadás fő oka a hőmérséklet emelkedése.
A Journal of Glaciology című szakfolyóiratban közzétett kutatás egy további megállapítása szerint a gleccserek világszerte már oly mértékben kiléptek az egyensúlyi állapotból, hogy a klímaváltozás folytatódása nélkül is tovább olvadnának.
A vizsgálat egy olyan gleccserregiszteren alapul, amelyet több mint egy évszázada frissítenek adatokkal a világ minden tájáról, a hálózat jelenleg 36 országra és több ezer megfigyelőre terjed ki. Mintegy 2300 gleccserről állnak rendelkezésre mutatók, amelyeknek egy része egészen a 16. századig nyúlik vissza. A megfigyeléseket a földről, a levegőből és a világűrből végzik.

Nagyon nagy a probléma, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az európai ivóvízháztartásának jelentős hányada a gleccserekből adódik. Ha a felmelegedés továbbra is így folytatódik akkor nagy valószínűséggel mondhatjuk hogy egy többek által is előre megjósolt helyzettel kell szembenéznünk, miszerint akár a hazai folyókon is át lehet majd kelni szinte száraz lábbal. Arról nem is beszélve hogy az ivóvizünk rohamos fogyásával emberek milliói fognak éhezni és szomjazni, a termőföldek vízellátása locsolása miatt az egekbe szöknek majd az élelmiszer árak. Ez év Julius közepén például az Észak -Olaszországi Ortles ( Ortler ) 3905m csúcsán mértek 13 celsius fokot ami abszolút hihetetlen meleg rekordnak számít! 

Kapcsolódó cikk: Globális felmelegedés elképesztő hatásai


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése