2015. augusztus 19., szerda

Íme néhány érv, hogy lemondj a disznóhús fogyasztásáról!


Közismert, hogy az izraelita és muszlim hitű emberek vallási előírások miatt nem fogyasztanak disznóhúst. A Tórában pontosan fel vannak sorolva azok az állatok, amelyeknek húsa vallási szempontból fogyasztható. A Biblia egy alapszabályt is tartalmaz, e szerint csak azon állatok húsa megengedett a fogyasztásra, amelyek páros ujjú patások és kérődzők. A disznó nem ilyen. A Koránban négy helyen fordul elő a disznóhús fogyasztásának tilalma, amely kapcsán ugyan nincs egyértelmű magyarázat, ám sok muszlim úgy hiszi, hogy a disznók betegségek hordozói.

A vallás és tudomány nem szokott túl gyakran egyetérteni, ám több tudományos indíték is van arra vonatkozóan, hogy érdemes kerülni a disznóhúst. A disznók valóban tisztátalan állatok, gyakorlatilag mindent – vizeletet, fekáliát, férgeket stb. – megesznek. Ez a gusztustalan étrend nem jelentene problémát az emberek számára, ha a disznóknak olyan emésztőrendszerük lenne, amelyik hatékonyan eltávolítaná a toxikus anyagokat, ám ilyennel nem rendelkeznek.
A kérődzők 24 órán belül megemésztik a növényi táplálékot, addig a disznóknak minden néhány órába kerül. Ez az időintervallum nem elegendő a méreganyagok eltávolítására, amelyek így megtapadnak a belső szerveken és a zsírsejtekben. Mi több, a disznók nem rendelkeznek verejtékmirigyekkel, amelyek fontos szerepet töltenek be a méregtelenítésben.
A disznók e mellett parazitákat, vírusokat és más egészségkárosító betegségeket hordoznak. Lássuk milyen organizmusokat hordoz a disznóhús:
– Taenia solium (galandféreg): bélparazita, ami megfertőzi a szöveteket és csökkenti az étvágyat.
– Menangle vírus: lázat, hidegrázást, verejtékezést és fejfájást okoz.
– Hepatitis E: vírusos májgyulladás, ami krónikussá válva cirózist okozhat.
– Trichinella: bélféreg, ami lázat, rossz közérzetet, ödémát és izomfájdalmat okoz.
– Yersinia enterocolitica: a volatilis baktérium a fogyasztóvédelmi hatóságok szerint a tesztelt disznóhúskészítmények 69 százalékában jelen van. Diszkomfort érzést, lázat, szélsőséges esetben pedig halálos fertőzést okozhat.
A disznóhús esetében ráadásul a főzéskor keletkező hőmérséklet hatására sem pusztulnak el ezek az organizmusok, és a fagyasztás sem jelent teljes garanciát erre. Következésképpen a legnagyobb odafigyeléssel elkészített disznóhús is tartalmazhat veszélyes vírusokat és parazitákat.


Mi célból teremtette Isten a disznót, ha nem arra, hogy megegyék?


Nagyon úgy tűnik, hogy ugyanabból a célból, amiért az egerészölyvet is megteremtette: ezek dögevők, amelyek feladata, hogy a szemetet eltakarítsák. Márpedig e rendeltetésének a disznó bámulatosan eleget tesz.

még egy vallási megközelítés:
A vízözön előtt a teremtéstől kezdve az emberek sokkal egészségesebben táplálkoztak, növényeket, magokat és gyümölcs- és zöldségféléket ettek (vö. Ter 1,30). Mivel a vízözön után az éghajlat megváltozott és eltűnt az egyenletes pára-klíma, és megjelentek az évszakok (és a szélsőségesebb időjárás), ezért engedte meg az Isten az ember számára a tiszta állatok húsának fogyasztását. A földi történelmünk végén azonban a legtöbb nem hívő ember is belátja, hogy a különböző húsételek elfertőződnek és járványok ütik fel a fejüket (kergemarha-kór, madár- ás sertésinfluenza, és annak mutáns változatai, stb.), emiatt az emberek egy része nem hitelvi alapon, mégis időben változtat az étkezési szokásain. 


Azután néhány gazdasági kérdés: 
Bizonyára tudjátok hogy hazánkban az egyik legolcsóbb húsfélének tartják a sertéshúst, ezzel szemben a marhahús ára jóval borsosabb, míg a nyugat európai országokban tapasztalható ennek éppen fordított aránya. Itt is megmutatkozik az a tény hogy a magyarokat tudatosan különféle kényszerhelyzetekbe hozva mérgezni hiszen a köztudatba beépült disznóhúsfogyasztás hungarikum oldalával is arra sulykolják a magyarokat hogy ezen szokásaikat tartsák fent. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése