2016. május 21., szombat

Tíz érdekesség Oroszországról


Tíz érdekesség Oroszországról
 
A Sputniknews elkészítette a legérdekesebb tényeket és megfigyeléseket Oroszországról.

A világ legnagyobb országa: Oroszország területe 17098242 km2, ez a Föld szárazföldi területének egykilencede. Oroszország területe 1,8 -szer nagyobb, mint az Egyesült Államoké.




Megborult a nemek közti egyensúly

Itt található a világ leghosszabb vasútvonala: A 9289 kilométeres transzszibériai vasútvonal  Moszkvában kezdődik, és átszeli egész Ázsiát. A Vlagyivosztokig tartó út megtétele 152 órát és 27 percet vesz igénybe. A vasútvonal 1916 óta működik, és vannak összekötő vonalai Kína, Mongólia és Észak-Korea irányába is.

Nagyobb erdőterülete van, mint bárki másnak: 77762602 km2-t, területének 45,4%-át erdők borítják. Oroszország erdőterülete nagyobb, mint Ausztrália területe.

Oroszországban tízmillióval több nő él, mint férfi: a Fisher-elvként ismert evolúciós modell szerint a világon több férfi születik, mint nő, de a nők tovább élnek, ezért a nemek aránya 50-50% kellene, hogy legyen, ez azonban a társadalmi-civilizációs behatások miatt a gyakorlatban nem valósul meg. Oroszországban a második világháborúban sok férfi halt meg, ennek tudható be a nemek közti egyensúly megbomlása.

A világ legmélyebb tava: a szibériai Bajkál-tó a Föld legöregebb (25 millió éves) és legmélyebb tava. Mélysége 1637 m, legmélyebb pontja 1285 m-rel fekszik a tengerszint alatt. A világ édesvízkészletének 20%-át tartalmazza.
 
A Bajkál-tó
2015-ben Oroszország volt a világ legnagyobb olajtermelő országa: a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) tanulmánya szerint 2015-ben Oroszország vezette a világ legnagyobb olajkitermelő országainak listáját, napi 10590000 hordó kitermelt olajjal, ami a világ teljes olajkínálatának 14,05%-át tette ki, megelőzve Szaúd-Arábiát és az Egyesült Államokat.
A Transszibériai vasútvonal
 
Az ország ad otthont a világ legnagyobb, 700 férőhelyes McDonald’s-éttermének. Megnyitásakor, 1990. január 31-én mintegy 5000 fő állt sorban, és a nap folyamán világrekordot jelentő, 30000 vendéget szolgáltak ki. Az emberek hat órán keresztül álltak sorban, hogy megkóstolhassák az addig nem ismert „újdonságokat”. 
 
Oroszország az UNESCO világörökségi listájának természeti kategóriájában a harmadik helyen található, tíz helyszínnel, követve az Egyesült Államokat (13) és Ausztráliát (12).

Moszkvában lakik a második legtöbb milliárdos a világon: annak ellenére, hogy Ázsia folyamatos felemelkedésének vagyunk tanúi, az orosz főváros megtartotta második helyét az egy városban élő legtöbb milliárdos kategóriájában,  mivel az ország szupergazdagjai a fővárosban koncentrálódnak. 

Úgy tartják, Oroszország-szerte még legalább tizenöt titkos város van, melyek neve és földrajzi elhelyezkedése ismeretlen a nagyközönség előtt.




Forrás: sputniknews.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése